Facebook Effectief gebruiken

Facebook effectief gebruiken

Het is algemeen bekend dat Facebook een geschikt medium is om de doelgroep te bereiken. De doelgroep bevindt zich massaal op Facebook en brengt hier vele uren door. Daarnaast biedt Facebook diverse opties voor het plaatsen van video’s, afbeeldingen, links en artikelen zodat elk artikel persoonlijk gemaakt kan worden. Ideaal om je doelgroep mee aan te spreken en je bedrijf te onderscheiden!

Het ultieme doel (voor bedrijven) wat bereikt kan worden is ‘Virale Marketing’, of wel het ‘sneeuwbal effect’. Door het virale effect krijgt het bedrijf een enorme groei aan naamsbekendheid en zelf conversie!

De vraag is dan ook niet of Facebook gebruikt moet worden, maar “Hoe je effectief en strategisch om moet gaan met Facebook”.

Het krijgen van ‘vind-ik-leuks’

De doelgroep is op Facebook voor ontspanning en vermaak. Het zien van leuke video;s, grappige afbeeldingen, pakkende teksten en natuurlijk de status van  vrienden zijn erg belangrijk. Hoe kan je ervoor zorgen dat je niet als ‘irritant’ en als ‘spam’ gezien wordt? Simpelweg door eerst te beginnen met het maken van een goedverzorgde Facebook pagina.

Nadat je een degelijke pagina hebt opgezet, is het van belang dat de pagina ook daadwerkelijk bereik krijgt middels het uitbreiden van een netwerk aan ‘vrienden’.

Een hele praktische tip: Mensen zijn lui/laks. Wacht niet tot ze je pagina vinden en deze leuk vinden, maar zorg ervoor dat je actief mensen uitnodigd om de pagina leuk te vinden. Maak een privé account aan en maak deze ‘Beheerder’ van de pagina. Vervolgens verstuur je iedereen die bijvoorbeeld een bestelling heeft gedaan, bij een evenement is geweest of dergelijke personen uit middels een vriendschapsverzoek. Stuur diegene een klein persoonlijk bericht zoals:

“Hallo [naam], leuk dat ik je profiel tegen ben gekomen! Ik dacht, voeg hem maar toe, je weet maar nooit of we elkaar eens goed kunnen helpen.”

Vervolgens nodig je deze ‘vrienden’ uit om je pagina leuk te vinden. Je zal merken dat niet iedereen deze uitnodiging accepteert. Maar langzamerhand, zal er een stijgende lijn vormen in het aantal ‘vind-ik-leuks’ Natuurlijk kan je een persoon meerdere malen verzoeken om een pagina leuk te vinden.

Leuke content of agressieve marketing?

Facebook is ideaal voor online advertising, makkelijk, effectief en goedkoop! Echter zal ervaring je leren dat zomaar een korting promoten, nauwelijks effect zal hebben (thans, kan veel meer effect krijgen). Berichten die viraal een succes zijn, zijn berichten die men ‘leuk’ vindt. Kijk maar eens naar een post van een video van een kat die iets geks doet, enorm veel ‘likes’. Natuurlijk is dit niet makkelijk te realiseren voor je eigen bedrijf. Het idee is dan ook om ludieke artikelen te plaatsen die niet (altijd) commercieel zijn maar wat leuks toevoegen op Facebook.

Een voorbeeld:

Stel je hebt een restaurant aan de boulevard in Scheveningen. Het is lekker weer en je terras is goed gevuld met klanten die lekker aan het genieten zijn van het eten, de sfeer en het mooie weer. Dit is een ideale situatie om vast te leggen op foto en te delen met een pakkende tekst: I love the summer @Scheveningen boulevard.

Het effect van sterke content op Facebook

Zoals uit het voorbeeld te zien, is het niet plaatsen van ‘agressieve’ advertenties maar het delen van leuke content in principe altijd haalbaar. Creatief omgaan met de content die je kan vinden is van belang! Niet alleen het zelf maken van artikelen is nodig om aan leuke content te komen. Een sterke post van iemand die enige relevantie met je bedrijf heeft, kan je gewoon delen op je pagina!

Het effect: een groter bereik van je Facebook-pagina.

Op deze manier bouw je een groter netwerk op dat je later gebruikt voor een aanbieding of dergelijk commercieel bericht zoals “Nu, onbeperkt pizza’s eten voor €20,-“. Wanneer je nu je aanbieding promoot, heb je een groter bereik en heb je ‘minder betaalt’ voor diegene die de pagina al leuk vinden.

Het voordeel: minder betalen voor groter netwerk.

Dit artikel samengevat:

Zorg zelf voor de uitnodigingen om de pagina leuk te vinden en onderhoud zelf het contact. Leuke content zorgt voor ‘gratis’ likes en een breder bereik voor promotiedoeleinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *