Conversies meten en verhogen

Rendement van je campagnes berekenen

We weten allemaal dat je ‘omzet geen winst is’. Je kan een omzet draaien van €100.000,-, maar dit wil nog niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk winst oplevert. Als je kosten net zo hoog zijn of zelfs hoger dan je omzet, ga je nou eenmaal verlies maken. Om dit te voorkomen is het van groot belang om te meten wat je marketingsinstrumenten precies draaien. Wat levert geld op, en wat niet? Ook wel bekend als ROI.

Return On Investment (ROI) berekenen voor Campagnes

Voor het betalen van advertenties is het van groot belang om te weten welke advertenties nu precies geld opleveren en welke geld kosten. Het berekenen van de ROI van uw Google AdWords campagnes is het succes achter het online adverteren. Je kan precies meten welke advertenties geld genereren, en welke geld kosten.

De meest handige statistieken om de successen van je campagnes te meten:

  • Conversies: Het behaalde doel (kan je zelf aanmaken). Dit kan zijn het behalen van een verkoop, een bezoeker een download laten voltooien, een bepaalde tekst minimaal een X aantal seconden gelezen et cetera. Natuurlijk zijn de meest tastbare conversies de directe verkopen / aanvragen.
  • Geconverteerde klikken: Het aantal klikken dat daadwerkelijk heeft geleden tot conversies. Hieruit kan worden gehaald welke capmagnes meer conversie genereren.
  • Conversie Ratio: Het percentage klikken vs conversies. Bijvoorbeeld 10 conversies door 100 klikken is 10% conversie ratio.
  • Kosten per conversie: Het totale aantal kosten van uw klikken gedeeld door het aantal conversies (kosten / omzet).

Nu heb je een duidelijk overzicht van de conversies. Om te berekenen of je ROI (return on investment) positief of negatief is, kan je gebruikmaken van de volgende formule:

ROI = (omzet – kosten omzet) / kosten omzet

Houd er rekening mee dat je ROI in dit geval alleen wordt berekend vanuit je Google AdWords campagnes. Natuurlijk zijn deze metingen en deze formule ook toe te passen op je andere marketinginstrumenten zoals SEO, Facebook, maar ook een TV commercial, Youtube, een artikel in de krant et cetera. Let goed op het instellen en meten van de ‘juiste’ conversies om een duidelijk beeld van de statistieken en effecten te krijgen.

Rendement op advertentie-uitgaven berekenen

Via ROA’s (rendement op advertentie-uitgaven) bereken je gericht het rendement van je campagnes. Een duidelijke percentage (gebaseerd op conversies) dat een beeld weergeeft van hoe succesvol de campagnes nu eigenlijk lopen. Dit percentage is ook enorm interessant voor berekeningen omtrent verhoging van het budget. Maar hoe bereken je de ROA’s?

ROA’s % = Omzet uit AdWords / Advertentiekosten x 100

Wat direct winst kan opleveren is het spelen met de biedingsstrategieën. Hier een citaat vanuit Google Partners module: AdWords Fundamentals

“Als u Conversies bijhouden gebruikt en conversiewaarden heeft ingesteld, kunt u overwegen de eerder genoemde flexibele biedstrategie op basis van doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven) te gebruiken. Met deze biedstrategie kunt u uw conversiewaarde maximaliseren, terwijl er wordt gestreefd naar een gemiddeld rendement op de advertentie-uitgaven dat overeenkomt met uw doel (u weet wat dit is als u uw ROAS meet en bijhoudt).”

Meer weten over het meten van de statistieken? Klik hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *